Thursday, July 16, 2009

sila ambil perhatian, sebab ianya jarang terjadi...!!

undi majoriti telah memihak kepada cik kiah membuat kuih muih dan puding untuk sesi makan2 sambil 'mengular' di opis hari ini .. ;)
so cik kiah buat blueberry cheese cake..
bahan2nya :
750gm cream cheese (philadelphia)
200gm whipping cream
130gm sugar castor
3 eggs
1 tspn vanilla essence
250gm blueberry fruit filling
for crust:
10-15 chipsmore
1/2 cup melted margerine
cara2nya :
  • hancurkan chipsmore dan gaul dengan melted margerine or butter
  • bakar dalam 10 min
  • dalam bekas yg lain putar cream cheese dgn gula , sampai hancur
  • masukkan telur satu persatu
  • whipping cream
  • vanilla essence
  • campurkan blueberry filling dengan sudu
  • bakar 160 deg cel dalam masa 40-45min

senang kan..



owh.. selain itu cik kiah juga telah 'terlebih' rajin untuk membuat puding koktail dan pecal..

cheese cake.. chesee cake jugak ... skali ko bedal pecal tak hengat donia..camne??
hahaha... lidah jawa ni nak tempe jugak.. adeh..!
nota kaki pecal : adeq 3 ... hang jgn pengsan plak nampak cheese aku ni..hokey..!!

19 comments:

parkchoo said...

tetiba mencanak nafu pak meon tgk ciskek tu...

parkchoo said...

len kali klu ada sextiviti cenggitu kt opis kamoo, calling2 la kitorang..

makcik rokiah said...

ermm.. hendak di salurkan kemana lar nafsu yg mencanak itew wahai cpc??

Benedict Bernard said...

wah CK dah fandai wat kuehhh~ bole lah part time wat kuih rayer

makcik rokiah said...

pijot..
mood ko dah occay??
bile mau start blogging lagik???

Dakjaat™ said...

aduh! buat kuih tak ajak .. ni part favourite nie.. mentang2 aku lelaki ko tak nak ajak .. wakakkaa!

Sawa said...

wahhh abih licin chiskek cik kiah

makcik rokiah said...
ermm.. hendak di salurkan kemana lar nafsu yg mencanak itew wahai cpc??
<< adakah ke rumah p'sundalan di puchong itewww?? opsss. adakah aku kena blacklisted lg pasni cik kiah? ahakzz

Cik AniS GalaXy said...

gerenti lps nie gue punya cheese cake lg sedap dri kamoo..hehe

SiMpleSmArtErMe said...

oii..gambo jer...??
Dah 2 kali dah nih...

*Miss Geli^ said...

Rokiah,
feberet ni ciskek....
newyork cheskek satu!!

NenekPenne said...

bila cik linda..(tak nak panggil nama k***..mencik!!!) nak menjamu nenek dgn makanan tu.....

sedapnya puding tu... tak sangka linda pandai masak...huihhhhh

Kasut Pink said...

Bile la kami nk reti masak2 gini.. Sok da kawen somi mintak ciskek kami tarik jer gi secret recipe... Tak pon order je kat cik kiah itu..

Benedict Bernard said...

mood masih tak ok tapi masih bole mengomen blog..

semangat aku lari.. hari hari mak aku nyanyikan lagu Ku Seru from Misha siap mcm Mama Rina occay!

parkchoo said...

ahhh tingat aku kt percubaan CK wat marble ciskekk tuari tp namanya terpaksa ditukar kepada - Marble Ciskek Panahan Petir, ekekeke....

salurkan nafsu ni kt CK bley??

makcik rokiah said...

dakjaat : ni wat kek utk diri sendiri yer..lain lar kalau bukak klas kek ...br leh ajak kamoo jiran2 kamu kawan satu opis kamu dtg hokey??

k.sawa : dieorang bab makan2 ni mmg liciinnnnnnnnnnnn....

betol tu kak...sokong..!!


cik anis : bile? bile? bile?


k.needa : gambar jek ckp larr.. sila lar ke secret recipe yg berdekatan..

kak gekigeleman : mau lebey buih ka boss???

nenek : tak besh name tu...!!! nek pggl cik roki pon bole...bkn pookee yer..kakkaka

ct pink : order?? no no nehi... kang kene petir meraung kite weihhh..

pijot : mak aku tak nyanyi tapi skali die seru... berkobar2 aku nak balik... kajang - caah 2 jam jek time tu...agagaggaga...

cpc : barang yg lepas tak baek dikenang..... aku dah pangkah resepi tu...

ape salurkan kat cik kiah lakss..bkn cpc pelanggan tetap rumah penyundalan puchong itew ka??
kan kak sawa kannnnnnnnnn.....

erika said...

ADEQ 3...

W0I!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

NK JUGAK LA WEH!!!!!!!!!!!!

LELEH SIOT TGK!

TIPU RR..

da r kat cni pyh nk dpt!

Sawa said...

makcik rokiah said...
ape salurkan kat cik kiah lakss..bkn cpc pelanggan tetap rumah penyundalan puchong itew ka??
kan kak sawa kannnnnnnnnn.....

<< yerr betull... lg pun ko kan ada byk koleksi alat memuaskan nafsu serakah pakcu. kekekehhh.

mata coklatbiru said...

kesedapan rupe cake itu menusuk ke kalbu i mak cik rokiah...
wahuhu...
boleh x kirim kat i satu kek beri biru itew mak cik rokiah?
hehe

shah said...

Sedapnya cisket...harus cuba kan cisket ni...

As for pecal, that would be my peberet as well...

Ala, hantar2 la kat Puncak Jalil ni...sepelaung jer...