Wednesday, May 13, 2009

ini bukan blog cSawa .. peace V juga..



siput sedut masak cili




ikan rebus goreng... vah vah vah vange..
ni resepi orang kelantan..gile mabeles..!

30 comments:

NenekPenne said...

wahhhh

nak lagi sedap siput sedut tu cuba taruk daun kaduk..pergghhh terangkat kain...muahahaha

resipi no. 2 tu...ikan rebus goreng... perggghhh memang best..lagi best kalau yang digoreng hangit2 sikit tu.... tapi opsss tang nak goreng tu behati2... kuat meletup...sila guna tutup periuk yaaa...tapi kalau tak cukup besar untuk melawan panahan minyak panas, sila guna penutup tong sampah...he he he he.....

NenekPenne said...

wahhh bersihnya cik kiah potong ikan... bagus bagus..molek sungguh kalau dapat dibuat menantu ni....

makcik rokiah said...

nek : haah ..kawan saya pun cakap goreng garing2 sket... rase masam2 gituh...

mmg bersih nek...dgn kepala2 skali bersih..hahahaha...

NenekPenne said...

sedapnya ikan tu cik kiah...yum yum...

apa nama kawan cik kiah yang berlogokan green apple tu? brutal sikit blog dia tapi best tu... tengah cari ni tapi tak jumpa....

makcik rokiah said...

akak klik kat profile saya ...
saya ade follow blog die.

parkchoo said...

pergh, MENETEK!!

Benedict Bernard said...

naper siput sedut tak masak lemak? hehee..

makcik rokiah said...

cpc : mane tetek?

ben : aku tak tau larr nak msk lemak... uwaaaaaaa.. masak ape yg tau jek lar..

Sawa said...

wahhh bagus cik kiah skrg. rajin memasak die..

NenekPenne said...
apa nama kawan cik kiah yang berlogokan green apple tu? brutal sikit blog dia tapi best tu... tengah cari ni tapi tak jumpa....
<< a ahh kak penne. blog die memang brutal.. tp memang bleh ketagih bl dah start baca

NenekPenne said...

apa ni kiah... masak lemak pun tak tau... bukan ker nenek dah ajar hari tu.. (hari bila wey? harimau? wakakakaka.)

masak lemak mestilah ada santan

tumbuk cili padi 20 bijik (nak pedas taruk sepokok..wakkakaka)

tumbuk juga bawang merah yang kecik2 comel mcm nenek itew

tumbuk juga kunyit hidup, tak ada hidup yang mati atau serbuk pun leh gak

nak lagi best taruk juga daun kaduk atau nak kasi wangi taruk daun kunyit...

pastu campak semua bahan2 tu dalam periuk termasuklah santan....kasi didih sikit, dah siap... pergghhh


@sara: dia tu brutal tapi tak kacau orang... tapi itu pun ada gak yang dengki dgn dia..heran kan...
akak rasa blog dia tak derlah mcm dia nak berlagak ker apa tapi tak taulah kalau ada orang rasa mcm tu....

terus follow blog dia...he he he

parkchoo said...

makcik rokiah said...
cpc : mane tetek?
<<< siput tu mcm tetek tanpa puting..

Sawa said...
This comment has been removed by the author.
Sawa said...

Sawa said...
NenekPenne said...
@sara: dia tu brutal tapi tak kacau orang... tapi itu pun ada gak yang dengki dgn dia..heran kan...
akak rasa blog dia tak derlah mcm dia nak berlagak ker apa tapi tak taulah kalau ada orang rasa mcm tu....
<< i wish i can jus write freely lk what she did in her blog. xde peduli apa org nak kata. hentam sajerr. tp tu laa.. br kte over2 sikit dah ada yg tegur. kepoh lg kecoh. joyah pun bleh give up dgn prangai kecoh diorang.. mencikk.. hambikk ko. aku tutup jer trus. bz body plak tanye psl aku tutup. tak ke bz body name nyer tu..

parkchoo said...
makcik rokiah said...
cpc : mane tetek?
<<< siput tu mcm tetek tanpa puting..
--- sakit aku tahan gelak bc komen ko nih pakcu.. ada jerr idea nak melucah

makcik rokiah said...

nek : mekaseh di atas resepi itew.. tengok larr lain tahun plak masak...muahahaha.. koser sey nak ketuk hujung siput tu sekor2..

csawa : ala kak sawa had "yg tenang" cam tenangnya laporan traffic tu pon ok... leh mecarutz tanpa sepadan...i likeeeeeee..

cpc : tak sangka aku ko layan tetek sebesar siput sedot jek...wakakakaka....

parkchoo said...

cik kiah - siput sedut tu sejenis peralatan pektikel utk kita berlatih menyedut/menghisap/menyonyot dan sewaktu dengannya... ker cik kiah berlatih ngan siput belitung yg mcm batang tu? wakakaka...

Sawa said...

makcik rokiah said...
csawa : ala kak sawa had "yg tenang" cam tenangnya laporan traffic tu pon ok... leh mecarutz tanpa sepadan...i likeeeeeee..

<< wahh sedap ko kutuk laluan traffic ku yg tak bz tu ehh.. kekekehh.. (smbil garu pala; bl laa laluan traffic tu nak bz sml nihh)

tu laa cik kiahz.. sila laa romen dgn penuh b'nafsu di tmpat yg "jiwa tenang" iteww

Sawa said...

parkchoo said...
cik kiah - siput sedut tu sejenis peralatan pektikel utk kita berlatih menyedut/menghisap/menyonyot dan sewaktu dengannya... ker cik kiah berlatih ngan siput belitung yg mcm batang tu? wakakaka...
<< tak dpt nak bayangkan time cik kiah b'latih ngn siput belitung. mau rabak seyy...

Kasut Pink said...

Lame giler x mkn ikan rebus goreng cicah sos.. my fevret tu...

makcik rokiah said...

jap gugel siput belitung tu camne...zasssssssss

NenekPenne said...

@kiah: lain tahun masak..perghhh statement cantik!!! bagus bagus kansel buat menantu aku.... (mcm ada anak teruna)

@sara: hari tu nenek pun keypoh gak sara tutup blog...tapi kita keypoh sebab kita suka baca bukan kita keypoh sebab suka kutuk...

ni tengah baca blog green apple..terkedek2 ketawa sorang2....

best kan blog dia...

NenekPenne said...

siput belitung tu siput sedut laaa...

errrr betul ker?

NenekPenne said...

jap jap..parkchoo penah tengok tetek siput belitung tu ker? pergggh ni tahap kronik dah nafsu pak meon ni...

Sawa said...

NenekPenne said...
@kiah: lain tahun masak..perghhh statement cantik!!! bagus bagus kansel buat menantu aku.... (mcm ada anak teruna)
<< kalu takde anak teruna bleh gak la kalu nak rekemen anak sedara laki, sedara mara, jiran tetangga utk cik kiah. die memang dah tersabar nak sextikal nihh

@sara: hari tu nenek pun keypoh gak sara tutup blog...tapi kita keypoh sebab kita suka baca bukan kita keypoh sebab suka kutuk...
<< bkn camtu kak.. die kepoh stok nak jaga tepi kain, pastu gi heboh kat sesape plak. tak ke cam haram jadd namenyer tu...

ni tengah baca blog green apple..terkedek2 ketawa sorang2....
best kan blog dia...
<< besttt... kdg bc mlm2 buta, pastu gelak sorang2.. cam sewel dibuatnyerr

makcik rokiah said...

dah sorang2 sewel plak...

cpc : siput belitung tu kecek jek arr..ape cer?

parkchoo said...

@nek/cik kiah - pak meon main hentam je nama dia tp dia ni spesis siput panjang2 jari. cengkerangnya mcm paip. siput bamboo kot. kt restoran siam ada. halal ok. ingatkan cik kiah pektikel nyonyot pakai siput tu...

parkchoo said...

haaaa jumpa dh, siput buluh/pepahat namanya. gue google sini http://fromthekitchentohisstomach.blogspot.com/2009/04/siput-buluhpepahatambalbamboorazor-clam.html

cpc : siput belitung tu kecek jek arr..ape cer? <<< bagi siput afrika kang ternganga!

NenekPenne said...

@sara: anggaplah anda superstar, tu pasal ramai pendengki lagipun hidup pendengki tu agaknya tak happening mcm sara kot..muahahahahah....

syukur alhamdulillah kerana kita famous...<<<---- ayat tak hengat.....

baru lepas khatam baca blog green apple..... selamba giler ayat dia...

Mr Sept said...

fuhhhh menenen...sedap!!!!lemak berkrim nenen cik kiah ops!!! pembetulan siput cik kiah kekeke

shah said...

sedap sedap...pos laju kat puncak jalil please....

apai said...

sedap plak aku tgk siput sedut tu....
lama dah x makan benda2 yg bersedut hehehehe